Historie Wolkenland

De kunstenaar Carl Garschagen uit het Duitse Siegburg bouwde hier in 1919 een villa. Hij schilderde bij voorkeur de natuur en wolkenluchten en vermoedelijk heeft hij de naam gegeven. Na hem woonde de freule Brantsen er, afkomstig uit Rheden. In 1931 is de villa aangekocht als schoolbuitenhuis van het Amsterdams Lyceum door een initiatief van de toenmalige rector Gunning.

Nadat de eerste leerlingen van het Amsterdams Lyceum in het voorjaar van 1931 van Wolkenland gebruik hadden gemaakt, brandde het bestaande huis in augustus van hetzelfde jaar voor het grootste deel af. Na een maand werd besloten het buitenhuis weer op te bouwen. De leerlingen brachten voor de inrichting ervan 3000 gulden bijeen door middel van de actie 'Uit Verlies Winst', en in 1932 werd het tweede Wolkenland heropend.

En toen begon de 2e Wereldoorlog. Door de gunstige ligging werd Wolkenland in bezit genomen door de Duitse bezetter als observatiepost. In 1944 werd een einde gemaakt aan de bezetting van Wolkenland. Tijdens 'Boxing Day' werd het gebied door Engelse piloten gebombardeerd en niet alleen de omringende bossen werden totaal met de grond gelijk gemaakt, ook van het tweede Wolkenland bleef niets over...

Na het einde van de Tweede Wereldoorlog nam rector Gunning contact op met de toenmalige minister van Wederopbouw, J. in 't Veld. Gunning wilde graag weer een nieuw Wolkenland en besprak deze kwestie met de minister. Er werden plannen gemaakt en fondsen in het leven geroepen voor de bouw van een nieuw schoolbuiten. In 1952 was het zover. Minister In 't Veld opende het nieuwe gebouw officiëel op 28 juni.
Het is het Wolkenland dat vandaag de dag nog altijd in functie is.